Loading...
Nakupovalna košarica

V nakupni košari ni artiklov.

The product quantity has been updated
Show cart

NVRAM ali PRAM

EPL Trgovina | News 13. Jun 2018

Kako ponastaviti NVRAM ali PRAM na Macu

Če imate težave z nastavitvami, ki so shranjene v NVRAM ali PRAM lahko ponastavitev pomaga.

 

NVRAM (non-volatile random-access memory) je majhna količina pomnilnika, ki jo Mac uporablja za shranjevanje določenih nastavitev in hiter dostop do njih. PRAM (Parameter RAM) shranjuje podobne podatke. Koraki za ponastavitev NVRAM in PRAM pa so enaki.


Nastavitve, ki se lahko shranijo v NVRAM vključujejo glasnost zvoka, ločljivost zaslona, izbiro zagonskega diska, časovni pas in zadnje Panic Kernel informacije. Nastavitve shranjene v NVRAM so odvisne od vašega Mac računalnika in naprav, ki jih uporabljate z računalnikom Mac.
Če imate težave s temi nastavitvami lahko ponastavitev NVRAM pomaga. Če na primer Mac zaženete z diska, razen tistega, ki ste ga izbrali v nastavitvah Startup Disk, ali pa se na kratko pojavi ikona vprašaj, preden se vaš Mac zažene, boste morda morali ponastaviti NVRAM.

 

Kako ponastaviti NVRAM

 

 

 

Ugasnite Mac. Nato ga vklopite in takoj pritisnite in držite te štiri tipke skupaj: Option, Command, P in R. Tipke lahko sprostite po približno 20 sekundah. V tem času se bo verjetno Mac ponovno zagnal.
• Na računalnikih Mac, ki imajo zagonski zvok lahko tipke sprostite po drugem zagonu.
• Na iMac Pro lahko spustite tipke, ko se drugič pojavi logotip Apple in drugič izgine.

 

Če uporabljate geslo za strojno programsko opremo ta kombinacija tipk ne naredi ničesar. Povzroči lahko, da se vaš Mac zažene z obnovitvijo MacOS sistema. Če želite ponastaviti NVRAM najprej izklopite geslo strojne programske opreme.

Ko Mac zaključi zagon boste morda morali odpreti sistemske nastavitve in prilagoditi nastavitve, ki so bile ponastavljene. Na primer glasnost zvoka, ločljivost zaslona, izbira zagonskega diska ali časovni pas.

 

• Če uporabljate namizni Mac računalnik in se nastavitve kot so glasnost zvoka ali časovni pas, vsakič ponastavijo, ko ugasnete računalnik boste morda morali zamenjati baterijo v Macu. Ta majhna baterija je na logični plošči vašega računalnika in NVRAMu pomaga ohranjati nastavitve, ko je Mac izklopljen. Mac lahko prinesete v Apple servis, da zamenjajo baterijo.
• Če imate težave s Sleep mode, zbujanjem, napajanjem, polnjenjem baterije iz prenosnega Mac računalnika ali z drugimi simptomi, povezanimi z energijo, boste morda morali ponastaviti SMC (upravljalnik sistema).

 

Vir: Apple

NEWSLETTER SIGN UP